| Eyvind Dekaa var man kan köpa timberland stövlar

World clock
Click on zone

 

Here

Links

Future  Link 3

Future  Link 4

Future  Link 5

Future  Link 6

Future  Link 7

We try to keep the
site simple and logic!
Comments appreciated!

 

Th mdvvovpm. 21 wilde Wäldere contruction of this
 webpage was started
on Nov.11 2007
Further improvements
will go on and on and.....

Flere fotos af familienp
var man kan köpa timberland stövlar

Onde posso comprar botas Timberland?
timberland støvler til børn
timberland dames laarzen
campeggio di timberlake

Elva frågor och svar om arbetskläder

|Vem betalar, jag själv eller arbetsgivaren? Måste man tvätta kläderna själv? Axana Haggar, utredare på Socialstyrelsen, svarar på elva frågor om vad som gäller när arbetskläder blir obligatoriska i äldreomsorgen.

Ska man behöva tvätta kläderna själv?

– Nej, det ska man helst inte göra. Det vi rekommenderar är att den som är vårdgivare eller ansvarig ska ha kontroll på hela processen. Vilket innebär att de köper in kläderna och också hanterar hela processen med smutsig och ren tvätt. Antingen köper man in tvättmaskiner och tvättar dem på plats eller, det vanligaste, att man leasar sina kläder och skickar iväg dem till ett tvätteri. Då har man också kontroll. Kläderna ska tvättas i 60 grader och det är väldigt svårt för en arbetsgivare att kolla upp det om man tvättar kläderna hemma.

Är det alltså arbetsgivaren som ska betala för kläderna?

– Nej, det står inte någonstans i lagen. Det vi säger är att det ska finnas arbetskläder. Vem som ska betala får arbetsgivaren själva bedöma. Antingen att de bekostar hela, eller att arbetstagarna får bekosta en viss del. Det finns en dom som är på gång i Högsta förvaltningsdomstolen, men den har inte kommit än. Om man jämför med landstinget har de beslutat att de bekostar arbetskläder, men det betyder inte att kommunala verksamheter ska göra det. De kan ha andra arrangemang.

 

LÄS OCKSÅ: ”Fantastiskt med arbetskläder”

 

Kan alltså – teoretiskt – arbetsgivaren från och med 1 januari tvinga arbetarna att köpa kläder?

– Det enda vi tycker är att i så fall måste man göra det på ett organiserat sätt. De här kläderna ska tåla 60 grader, de ska vara arbetskläder och man ska bara använda dem på jobbet. Man ska inte ta med sig dem hem och man ska inte promenera hem i dem. Det är upp till verksamheten hur man löser frågan om inköp.

Ingår jacka och skor för dem som jobbar i hemtjänsten?

– Skor ingår inte. Jacka är ett uteplagg och ingår inte heller. Om det inte är så att det är en del av dina arbetskläder, men i vården och omsorgen har jag väldigt svårt att se att jacka skulle ingå.

Var ska man byta om, kan man tvingas byta om hemma?

– Nej. Ordet arbetskläder innebär att de bara ska vara på jobbet. De här kläderna ska inte flyttas hem, det är hela poängen. Du ska komma i dina vanliga kläder, byta om på din arbetsplats, göra ditt pass, sedan byta om och ta på dig dina vanliga kläder och därefter gå hem.

Ska ombytet ingå i arbetstiden?

– Det är en bra fråga, men det är ingenting som vi reglerar.

Hur många ombyten ska arbetsgivaren tvingas betala för?

– Vi säger att man ska byta sina kläder varje dag. Ett set ska man ha en hel dag och ibland ska man byta ännu oftare om det är så att de har blivit jättesmutsiga om det är någon som har kräkts på dig exempelvis. Har man något moment där man vet att det kommer att bli smutsigt kan man ha skyddskläder, plastöverdrag.

 

LÄS OCKSÅ: Arbetskläder blir obligatoriska

 

Varför ingår inte personliga assistenter?

– Är du personlig assistent jobbar du en person med en person. Problemet ur patientsynpunkt blir när en person vårdar flera. Då går du från en person till nästa, till nästa, till nästa. Och det är då, i de ögonblicken, som det kan vara risk för att man kan smitta. Det är det vi vill undvika. Det är Arbetsmiljöverkets roll att skydda dem som jobbar.

Varför ingår inte barnskötare?

– Barnskötare följer Arbetsmiljöverkets föreskrifter, det är inte vård. Vi reglerar hälso- och sjukvård och barnomsorg är inte hälso- och sjukvård.

Hur ska lagen funka för vikarier? Ska det finnas reservkläder i alla storlekar?

– Det är en fråga om ledningsföreskrifterna. Där står det att det är vårdgivaren som är ansvarig för att det finns sådana processer och rutiner som behövs för att säkra verksamhetens kvalitet. Är det osäkert hur man ska implementera våra föreskrifter kan man kontakta vårdhygienenheten på sitt landsting. De är experter och Socialstyrelsens förlängda arm.

Blir arbetsgivaren tvungen att också ordna gravidkläder?

– Man ska inte köpa kläder i bara en storlek, befolkningen ser ju olika ut. Har man många kvinnliga medarbetare i fertil ålder, då kanske man kan ha några uppsättningar av lite större kläder. Det får helt enkelt verksamhetscheferna bedöma.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Dölj kommentarer (7)

Kommentarer

Arbetskläder och skyddsutrustning

Calle Fridéns kommentarer om arbetskläder (Arbetarskydd).

http://www.arbetarskydd.se/tidningen/article3943766.ece

Arbetskläder och skyddsutrustning

Inom hästnäringen får arbetstagaren i regel står för sina egna arbetskläder och skyddsutrustning. Det finns sällan omklädningsrum eller duschmöjligheter. Till och med verksamheter som har kollektivavtal och samarbetar med Arbetsförmedlingen uppvisar de här bristerna. Men ingen gör något. När och om de regionala skyddsombuden kommer ut en solig vårdag så skriver man "god arbetsmiljö" på skyddsrondsprotokollet. Talar man ens med de anställda under skyddsronden? Nej...

Det värsta är att inte ens Arbetsmiljöverket verkar förstå att människor blir skadade och omkommer på grund av att man blir sparkad av hästar. Man förstår inte att man behöver skyddsvästar för att skydda sig. Varken polisen, åklagaren eller Arbetsmiljöverket utredde den olycka där en hästskötare blev ihjälsparkad i Töreboda för nu snart två år sedan. Han hade inte fått ut skyddsskor eller skyddsväst...

André Braun

vem tänker på våra brukare

vem tänker på våra brukare i detta forum. jag tycker detta är bra med arbetskläder men om vi ska ha kläder så syns det att vi vårdar någon. vem har frågat brukarna om dem vill att vi ska synas, vem har frågat dem om de vill synas som brukare.

Hemtjänsten

Hej Vi har arbetskläder,men vid kyla går vi i ett par tunna byxor ej fodrade som man fryser ihjäl i.Jag har ett par liknande byxor som de i hemtjänsten som jag använder,dvs fodrade + långkalsingar under.Jag tänker inte riskera min hälsa genom att gå med icke fodrade byxor då du ska sätta dig i kalla bilar osv.Har problem med njurar osv.Måste jag verkligen göra som Attendo säger.Jag skiter i vad de säger för min hälsas skull.

Bra, men kommer inte funka.

Får vi inte det lagstadgat att arbetsgivaren SKA köpa in kläderna så kommer vi inte göra det, ska vi sitta och bekosta våra kläder själva, glöm det, inte fan behöver tex parkförvaltningen göra det, inte fan behöver byggarna göra det, inte heller brandmän, poliser, ambulanser osv. Kläderna SKA betalas av kommunen, de SKA vara personliga och SKA finnas minst 2 par byxor, 3-4 t-shirts, och sen måste det komma in att jackor, och skor SKA ingå... Får vi inte igenom det här så kommer det aldrig fungera.

Hemtjänsten

Hur Ser det ut för oss i hemtjänsten med arbetskläder, jackor och skor? Kommer jackor och skor ingå för oss? Eller får vi bekosta det själva?

Inga jackor eller skor

Hej Johanna,

Nej, Socialstyrelsens utredare säger att jacka och skor inte ingår i det de menar med arbetskläder. Det finns arbetsgivare som ändå bekostar det, men det blir alltså inte lagstadgat.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2015-12-21. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.

TIPSA OSS

Har du tips om en nyhet? Hör av dig!

Mest lästa
 • Därför får du inte tystas
 • Undersköterskors yrke ska bli tydligare
 • ”Spännande testa nya arbetssätt”
 • Medellöner för kommunalare

Sidor

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Senaste kommenterade
 • Sextrakasserier vanligt i vården
 • Timanställda får fortsätta jobba gratis fackligt
 • KD vill bli nya välfärdspartiet
 • I klyftorna växer främlingsfientlighet

Sidor

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Mest kommenterade
 • Stor ilska över nya bussavtalet
 • Treårigt avtal klart för bussförarna
 • ”Bussavtalet är ett förräderi”
 • ”Avtalet är ett stort steg framåt”

Sidor

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Kommunalarbetaren

fackliganyheter.nu