Askgödsling kan urlaka skogsmark | ATLATL_logosvg_commentsatlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menusvg_playsvg_searchatliconssvg_twitteratlicons_facebook_fatlicons_logindlp-lrftagATL

Askgödsling kan urlaka skogsmark

Det är inte alla som är positiva till askåterföring i skogen. Också inom Naturvårdsverket verkar det vara delade meningar.

Krossaska fick gran att växa bra i försök. En tjänsteman vid Naturvårdsverket uppmanar dock till försiktighet med askgödsling. Foto: Filippa Fuhrman
Krossaska fick gran att växa bra i försök. En tjänsteman vid Naturvårdsverket uppmanar dock till försiktighet med askgödsling. Foto: Filippa Fuhrman

En tjänsteman på Naturvårdsverket, som vill vara anonym, ställer sig frågande till försöken med askåterföring där askan blandas med kalk.

– Jag har lite svårt att förstå varför man vid försöken med askåterföring i skogen blandar ut aska med kalk. Både askan och kalken har pH-höjande effekt. Det måste vara svårt att särskilja om det är spårämneseffekter eller kalkningseffekter som påverkar produktionen i skogen, säger tjänstemannen.

ATL har tidigare skrivit om forskaren Gunnar Thelin vid Lunds Tekniska högskola. Han har följt skogsområden som tillförts lika delar aska och kalk. Försöken visade bland annat att granens tillväxt i genomsnitt ökar med 14 procent om man gödslar med aska (du hittar artiklarna i länkboxen till höger).

Inte bra i längden

Men tjänstemannen på Naturvårdsverket menar att tillväxten sannolikt beror på den pH-höjning som kommer både från askan och kalken.
– Man brukar säga att kalk ger rika föräldrar men fattiga barn. När man använder kalk så skyndar man på mineraliseringen i skogen. Kalken tränger ut mineraler och ger växterna en massa godbitar att börja växa på.

Askåterföringen motverkar försurningen och eftersom askan inte innehåller något kväve så kan växterna bättre använda kvävenedfallet, som är stort, åtminstone i södra Sverige.

– Det pratas om att börja gödsla med kväve i skogen. Och om man ändå ska ut och gödsla, så kan man väl blanda i lite av de mikronäringsämnen, som man säger att askåterföringen ger, i gödselblandningen. Då slipper man dessutom de icke önskvärda tungmetallerna, säger tjänstemannen.

Billigt med aska

Det är dyrt för värmeverken att bli av med sin aska. Mycket av askan läggs idag i deponier eller i vägar. Något som Gunnar Thelin menade är slöseri med resurser. Han påpekade att skogsägaren i princip kan få askan gratis, vilket skulle göra gödsling med aska till en bra affär för både värmeverk och skogsägare.

– Jag förstår att värmeverken tycker att det är en bra idé. De är ju kostsamt att köra askan till en deponi, säger tjänstemannen på Naturvårdsverket.

Tjänstemannen påpekar att det är viktigt att det är en balanserad och kvalitetsmässigt bra produkt som läggs i skogen så att inte grund- och ytvatten äventyras eller att balansen i ekosystemet störs.
– Det är väldigt svårt att hitta en aska som är kvalitetsmässigt acceptabel och som också tillför växttillgänglig näring.

Näringsämnen kan försvinna

Kalkeffekten gör att näringsämnena trängs ut och görs tillgängliga för skogens växter. Men näringsämnena riskerar också att lakas ut och försvinna. Det växer i några år, men sen tar det stopp. Något som är dåligt i skogens långa perspektiv.

– Det är ett ganska skört ekosystem i skogen, så man måste ställa sig frågan om det i alla lägen är en bra idé. Vi ska vara lite försiktiga när man jobbar med det här. Att tillföra stora mängder kalk och aska ger i princip en utsugning av marken.

Härje Rolfsson

ATL PREMIUM
- merläsning för prenumeranter

ATL Premium

Lantbruk Igår 12:00

Getkött är hyllade ostmakarnas nya affärsidé

Teknik Igår 05:45

Fendt rullar ut bandtraktorer i eget namn

Skog 22 oktober

De säljer skogsplantor för miljoner

Teknik 21 oktober

Vindlande väg till världstoppen

Krönika 21 oktober

”Vi slåss för rätten att försvara oss”

Lantbruk 20 oktober

Svenskmärkt bröd lönsamt för odlare

Lantbruk 20 oktober

Succé för svenskmärkning

Lantbruk 19 oktober

Luta dig tillbaka och låt drönaren spruta

Lantbruk 19 oktober

Möglig spannmål oroar lantbrukare

Skog 19 oktober

Oklart vad uttåget betyder för skogsindustrin

Få koll med ATL:s nyhetsbrev

Daglig uppdatering kring lantbruk, skog, affärer och entreprenad – allt du behöver för att kunna fatta rätt beslut i en konkurrensutsatt vardag. Beställ gratis här!


ATL - Lantbrukets Affärstidning

Senaste nytt

 • Synpunkten Igår 22:00

  Reformera strandskyddet – för fler bostäder och tillväxt i hela Sverige

 • Skog Igår 20:30

  Därför ska avskjutningen öka rejält

 • Skog Igår 19:05

  Sparbank investerar i stockmärkning

 • Lantbruk Igår 18:30

  Uppfinnare bygger egen supereffektiv kombimaskin

 • Entreprenad Igår 15:11

  Så mycket har Caterpillar ökat försäljningen

 • Lantbruk Igår 13:00

  Gaströska testats i fält

Senaste video

 • sorte timberland støvler til kvinderticleList-item section-lantbruk">

  Majsskörd med överraskande resultat

 • ATL TV: ATL letar rödlistade arter

 • Här tröskas grön majs

 • Här finns spannmål kvar att tröska

 • ATL TV: Han tror på tranbär

Företagsguiden

Visa fler företag
Till toppen

skogsmark

svarta timberland stövlar för män
лесоматериалы sito ufficiale
dove posso acquistare scarpe da uomo
scarponi da uomo a buon mercato
Лесной Шую

Lantegendomarna

Övergripande information för staden

Flygbild skog. Foto: Lennart Johansson

Stockholms stad äger stora markområden utanför den egna kommungränsen. Markområden är skogsmark, impediment (mindre produktiv mark), jordbruksmark och övrig mark (vägar, kraftledningar, tomtmark med mera), sommarkolonier, naturreservat och friluftsområden.

Stadens totala markareal är 2900 hektar som är fördelat på markområden i Stockholms kranskommuner.

Markarealens fördelning i hektar (cirka)

 • Produktiv skogsmark, 522 hektar
 • Impediment (mindre produktiv mark), 76 hektar
 • Naturreservat och friluftsområde, 2150 hektar
 • Åker, inägor, 61 hektar
 • Övrigt (vägar, kraftledningar, tomter med mera), 66 hektar

Markarealens fördelning i kranskommuner

 • Ekerö, 109 hektar
 • Huddinge, 1370 hektar
 • Järfälla, 107 hektar
 • Nacka, 670 hektar
 • Norrtälje, 5 hektar
 • Nynäshamn, 160 hektar
 • Tyresö, 450 hektar
 • Upplands-Bro, 10 hektar

Friluftsområden

Vare sig du bor i Stockholm eller bara är här på besök så erbjuder stockholmsregionen en fantastisk natur med härliga utflyktsmål. Flera av dessa markområden ägs av Stockholms stad.
Friluftsområden

Ågesta gård, stall och ridhus

Stockholms stad har ett stall och ridhus på Ågesta gård i Huddinge. Till ridanläggningen hör även en ridbana ute.
Ågesta gård, stall och ridhus

Senast uppdaterad 6 november 2015

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Kontakt gällande Lantegendomarnaimg.wp-smiley, img.emoji { display: inline !important; border: none !important; box-shadow: none !important; height: 1em !important; width: 1em !important; margin: 0 .07em !important; vertical-align: -0.1em !important; background: none !important; padding: 0 !important; } .goog-tooltip {display: none !important;}.goog-tooltip:hover {display: none !important;}.goog-text-highlight {background-color: transparent !important; border: none !important; box-shadow: none !important;}#google_language_translator a {display: none !important; }.goog-te-gadget {color:transparent !important;}.goog-te-gadget { font-size:0px !important; }.goog-branding { display:none; }#google_language_translator { display:none; }#flags { display:none; }.goog-te-banner-frame{visibility:hidden !important;}body { top:0px !important;} Löderups Strandbads Camping

Österlens sydligaste spets… Huvudmeny Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sekundärt innehåll Hem Camping Husvagnar Karta Priser Stugor Välkomna! Postat 18 november, 2013 av olofjolom Svara

Platsnummer: M12 Adress: 271 77 LÖDERUP Telefon:: +46 411 52 63 11 Mobil: +46 725 41 44 00 Mail: info@

Öppet: 2017-04-14 – 2017-09-24 Full service: 2017-06-19 – 2017-08-20, 08:00-21:00

Gräsbevuxen skogsmark. Naturskyddat område, strövområden.

Cafe`, bangolf 800 m, restaurang 1 km

GPS WGS84 Lat: 55º 22′ 54.54″ Long: 14º 7′ 40.63″

Vädret i Löderups Strandbad

Detaljerad väderprognos

Publicerat i Löderups Strandbad | Kommentera

 

 

Drivs med WordPress Translate »